Neem bij elke wandeling of fietstocht een grondboor mee!


Neem bij elke wandeling of fietstocht een grondboor mee! Zo brengt Bèr Peeters de bodem bij het publiek onder de aandacht.

Ber Peeters vertelt
“Tijdens de afsluitende dag van ‘het Jaar van de Bodem’ in Utrecht kwam de vraag aan de orde hoe je bodem bij het grote publiek onder de aandacht brengt. Nou heel eenvoudig: bij elke wandeling of fietstocht die ik als natuurgids begeleid neem ik altijd een grondboor mee. De bodem is immers een fantastisch archief. De mensen zijn tijdens zo`n tocht zeer geïnteresseerd en vinden het heel spannend en boeiend om te zien en te horen wat de bodem ons leren kan.

Lesmateriaal

Als ‘lesmateriaal’ gebruik ik een aantal lakprofielen die ik heb gemaakt van verschillende bodemtypen ( onder andere :   enkeerdgrond – podsol – enkel en dubbel overstoven podsol – duinvaaggrond ).” Met een lakprofiel kunnen bodem structuren vast gelegd worden om te kunnen bestuderen (red.)

“Het mooiste en meest interessante profiel is de overstoven podsol waarin een karrenspoor uit 1100 n.Chr. als fossiel is vastgelegd. Het unieke profiel en het bijbehorende verhaal zijn heel bijzonder."

karrespoor met peilen aangegeven

“Bodem is in mijn visie ongeveer het belangrijkste wat we in de natuur hebben gekregen en de grond van ons bestaan.”

Over natuurgids Bèr Peeters uit Weert

“Opgegroeid op de boerderij in de periferie van Weert en grensstreek van België ben ik gemotiveerd geraakt om de natuur in al zijn bio- en geodiversiteit over te dragen op anderen. Sinds de jaren 80-tig ben ik lid van IVN Weert e.o. Binnen die vereniging hou ik me vooral bezig met landschap (ontstaanswijze, landschapsvormen, bodem, klimaat en de invloed van mensen op het landschap). De belangstelling voor deze thema`s komt voort uit mijn passie voor mijn vak aardrijkskunde. Ik heb dit mooie vak in het voortgezet onderwijs gedoceerd van 1971 tot en met 2005.”

De IJzeren Man in Weert

“Van 2005 tot 2014 was ik coördinator in een van de mooiste Natuur- en Milieucentra van Nederland ‘De IJzeren Man in Weert’. In dit centrum heb ik samen met een ploeg enthousiaste en deskundige vrijwilligers lessen, veldwerk, practica en activiteiten ontwikkelt voor leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Maar ook voor algemeen publiek van klein tot groot. Voor studenten van de lerarenopleiding ontwikkelden we veldwerk en praktijk opdrachten.“

Climate change en landschappen

“Heel interessant om te doen is voordrachten houden over bv. climate change en landschappen.
In het kader van ‘het Jaar van de Bodem’ heb ik een voordracht gehouden voor een natuurvereniging in Hilvarenbeek en voor een agrarische natuurvereniging in Vessem en omgeving.
In het Grenspark Kempen ~ Broek verzorg ik als Verkenner wandelingen en als klimaatgids wandel ik vooral in de Belgische grensstreek met belangstellenden rond. Ook dan gaat de grondboor mee; de bodem vertelt ook het verhaal van het klimaat in het verleden.
Samen met een fysisch geograaf en een hoogleraar hebben we een fietstocht en een bijbehorend boekje ontwikkeld met als titel “Hoe mens en klimaat het landschap rondom Weert hebben veranderd.“

Meer informatie:

‘De IJzeren Man’

Grenspark kempenbroek

hph.peeters@home.nl