Moestuintjes


Experimenteren. Met je handen in de aarde samenwerken met de bodem. Je verwonderen over hoe een klein zaadje uitgroeit tot een heerlijke radijs of een reuzen meloen. Moestuinieren levert een bijzondere natuurervaring op, heel dicht bij huis. Een prachtige springplank om heel veel kinderen en ouders te verleiden tot het samen beleven van de natuur en natuurlijk de bodem.

Wat zou het mooi zijn als een groot aantal van al die duizenden moestuintjes die Albert Heijn (AH) verspreidt in de volle grond op gekweekt worden. De groente en kruiden plantjes worden nu met veel aandacht en liefde door kinderen opgekweekt, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) helpt een handje.

Doel IVN om aan deze AH campagne mee te doen

IVN wil zoveel mogelijk mensen – kinderen én volwassenen – door deze samenwerking laten ontdekken hoe spannend, makkelijk, leuk en dichtbij de natuur kan zijn. IVN vindt het belangrijk dat kinderen en volwassenen meer leren over de natuur, want dan ga je er ook beter voor zorgen. Met deze actie kan IVN haar kennis met een groot publiek delen en zo hopelijk een heleboel mensen betrekken bij de natuur. IVN krijgt hier geen geld voor.

Moestuintje journaal

IVN maakt regelmatig een moestuintje-journaal deze journaals worden veel bekeken door ouders en kinderen om te leren hoe je het moestuinplantje moet opkweken en verzorgen. Echt superhandige journaals over zaaien, verspenen, verpotten over bodemdiertjes, composteren over goede en slechte buren! Inmiddels zijn er maar liefst 10  IVN moestuintje-journaals online.

De campagnesite ivn.nl/moestuintjes is door 10 duizenden mensen bezocht. Veel mensen hebben de moestuinkalender al duizenden keren gedownload. Op deze kalender staat wanneer zaaien verplanten en natuurlijk oogsten. Ook staat op deze kalender wat goede en slechte buren zijn Tomaten vinden het fijn om bij Basilicum te staan, deze zijn samen in een salade ook lekker! Op de site staan veel tips en info over verpotten en bodemdiertjes etc.

Moestuinexperts

Online via “AH community moestuintjes“ kunnen vragen gesteld worden over de moestuintjes. Deze worden dagelijks door een tiental moestuinexperts van IVN beantwoord. Er komen grote, kleine, geweldige en ontroerend vragen binnen. Zoals wanneer kan ik de plantjes in de tuin zetten. Hoelang duurt het voordat de tomaten zaadjes kiemen. En hoe pak ik het aan om met dementen een moestuin te starten.

Online bieden IVN-moestuinexperts nog tot juni 2016 advies aan iedereen die dit jaar met de AH moestuintjes bezig is gegaan.

Workshops in de winkels

Vrijwilligers van IVN hebben gewerkt aan het ontwerp van gastlessen op scholen en workshops in de winkels.

In dertien AH komen inloopworkshops waar moestuindertjes met vragen kunnen komen over hun moestuintje, het moestuintje-spreekuur en proeverij. Er valt dan natuurlijk ook veel te leren over bodembeestjes zoals wormen. Er is zelfs een real life wormenbak! Kinderen kunnen zelf hun voedselplantje overpotten in lekkere verse moestuingrond. De groentes die  als zaden in de moestuintjes worden aangeboden zijn prima producten om te laten proeven: Komkommer, augurk, watermeloen, radijs, rucola, slamix, cherrytomaten, wortel, spinazie, tuinkers, peterselie en tijm. Hoe smaakt nu eigenlijk het product wat zij nu laten groeien en al snel kunnen gaan oogsten?

Gastlessen

De gastlessen zullen op scholen gegeven worden door de IVNers. De lesbrief van de gastles komt voor alle IVNers online beschikbaar, zodat iedereen die dat wil er mee aan de slag kan. Er zijn drie lesbrieven Groeien en Bloeien, Ruiken en Proeven en Zaaien en Kiemen

Met de les ' Groeien en Bloeien' (pdf, 1 MB)leren de kinderen waarom compost een goede voeding is voor planten, wormen nuttige dieren zijn en hoe ze zelf een compostfabriekje kunnen maken.

Wormenbak

IVN-AH-moestuintje-wormenbak 400-300

Ook wordt een wormenbak ingezet tijdens de workshops. De wormenbak (van glas) is van te voren met laagjes donkere grond en lichte grond of zand gevuld. Hierin zijn een paar wormen geplaatst en een beetje organisch materiaal boven op. Na een paar dagen zie je de gangen en kunnen de jonge bezoekers zien hoe de wormen gangen in de grond maken en het organisch materiaal de gangen in trekken.

Gezond hapje

Kinderen zullen zich verwonderen over zaadjes die in de grond ontkiemen en uitgroeien tot een groente of kruidenplantje. De moestuintjes zullen de komende maanden verspeend, verpot en hopelijk in de volle grond lekker groot groeien tot een lekker smakend en gezond hapje.