Leerlingen boren in bodem


De GeoWeek laat leerlingen van tien tot en met vijftien jaar in hun eigen omgeving ontdekken wat er door bedrijven, wetenschap en instellingen, zoals gemeenten, wordt gedaan met geo en daar hoort het onderzoeken van de bodem ook bij.

grondboren 300x200

In het kader van de landelijke GeoWeek voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs, komen onder andere op 24 mei 40 leerlingen op expeditie bij het RIVM. Ze gaan grondwater en bodemleven onderzoeken. Hiervoor gaan zij o.a. plaggen grond uitsteken, peilbuizen plaatsen en grondwater oppompen.

In de uitgestoken plaggen worden wormen geteld. Dit geeft een indicatie van de gezondheid van de bodem. De zuurgraad van het grondwater wordt vergeleken met die van cola en citroensap. Ook worden de leerlingen uitgedaagd voor een wedstrijdje grondboren. Wie kan het snelste tot één meter diepte boren! Er is natuurlijk een leuke prijs te winnen.

Geoweek

De GeoWeek loopt in 2016 van 23 tot en met 27 mei en laat kinderen op een leuke manier kennismaken met de technische kanten van het vak aardrijkskunde. De leerlingen ontdekken in deze week wat er door bedrijven, instellingen, wetenschappers en overheden wordt gedaan met geo. Op deze manier tonen de professionals hun beroepspraktijk en hebben leerlingen en docenten een unieke en leerzame ervaring buiten de klas. Aan de Geoweek in 2015 deden meer dan 4.000 leerlingen mee. De GeoWeek is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG).