Gezond uit eigen grond


Onze zuiderburen hebben een website ontwikkeld voor moestuinders 'Gezond uit eigen grond'. Op de officiële website van Vlaanderen is nuttige informatie opgenomen over waar je aan moet denken als je een moestuin begint.

prei

Veel informatieve onderwerpen komen aan bod zoals: kies een goede plek voor je moestuin, welke grond is geschikt voor de moestuin, hoe maak je de bodem vruchtbaar en hoe pak je ziektes aan.

Ook over het oogsten en de het verwerken van de groente is informatie te vinden. De bij behorende brochure “Gezond uit eigen grond” is te downloaden.

Een greep uit het mooie advies:

Wat is een geschikte locatie voor je moestuin.

Groenten hebben zonlicht nodig om te groeien. Vooral de ochtend- en de middagzon zijn belangrijk. Hagen en struiken aan de noord- en westkant van je tuin beschermen je groenten tegen de wind. Open ruimte. Kweek groenten niet vlak naast een gebouw. Het regenwater dat van de muren afstroomt, kan vervuild zijn.

Wat kan je doen om je bodem vruchtbaar(der) te maken

Compost of mest toevoegen. Compost kun je in de winkel kopen of zelf maken van tuin- en keukenafval. Zuurstof in de grond brengen. Dat doe je door met een spade gaten in de grond te maken. Kalk strooien. Dat is alleen nodig als de bodem te zuur is.

Hoe pak je ziektes en insecten aan?

Sommige groenten worden sneller ziek dan andere. Plant bij voorkeur sterke rassen. Zet je groenten elk jaar op een andere plaats in je moestuin: zo komen er minder schimmels in de grond. Span een insectengaas over je groenten!

Let op! Pak ziektes en plagen liefst zonder pesticiden aan.

Al met al goede adviezen en een mooie website om als (beginnend) moestuinder doorheen te struinen.