Duurzame troonrede 2018

De Duurzame Troonrede is dit jaar uitgesproken door Volkert Engelsman, directeur bij EOSTA, nummer één van de Trouw Duurzame Top 100 en ambassadeur van het Initiatief Bewust Bodemgebruik. In zijn toespraak pleit hij voor het doorberekenen van de werkelijke kosten van producten.

Een passage uit de Duurzame Troonrede van Volkert Engelsman:
Er wil een nieuwe economie ontstaan, waarin ecologische en sociale waarden zijn opgenomen in de welvaartsdefinitie. Om daarbij te helpen, moeten we kraamkamers voor verandering creëren, cocreatie zoeken, prototypes bouwen. Verandering gaat nooit uit van een volgende meerderheid, maar altijd van een trendsettende minderheid met een gedeelde visie. Daar is een zekere rebelsheid voor nodig waartoe ik graag wil oproepen. Alleen dode vissen gaan met de stroom mee.
De belangrijkste transitieversnelling kan bereikt worden door een inniger samenwerking tussen de duurzaamheids- en financiële sector. Want zolang we de perverse prikkels niet uit ons marktsysteem halen, blijft het dweilen met de kraan open.

Lees hier de ingekorte versie van de Duurzame Troonrede 2018.

Volkert Engelsman by Lars van den Brink (2)

De Duurzame Troonrede is bedoeld als inspiratie en contrast met de Troonrede met 's lands begroting die de Koning over twee weken uitspreekt op de derde dinsdag in september.

Sinds 2012 wordt jaarlijks op de eerste dinsdag van september de duurzame troonrede uitgesproken. Voor het tweede jaar op rij staat één van onze ambassadeurs op de bühne. Vorig jaar werd de troonrede uitgesproken door Willem Ferweda. Dit jaar was het woord voor Volkert Engelsman.