Op zoek naar de toekomst van de bodemwetenschap

Voor het thema wetenschap en de bodem van de toekomst heeft de Bodem-redactie emeritus hoogleraar Johan Bouma geïnterviewd.

In het interview (pdf, 194 kB) praten Johan Bouma, Margot de Cleen en Michiel Rutgers over 50 jaar bodemwetenschap, recente ontwikkelingen en de toekomst van bodem. Johan is al meer dan 50 jaar werkzaam in de bodemkunde en zijn oeuvre wordt zeer hoog gewaardeerd, in Nederland maar ook internationaal. Johan was als eerste bodemkundige lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (1989) en van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) ( 1998-2003).

Johan legt, net als het initiatief Bewust Bodemgebruik, een sterke link tussen bodem en de Sustainable Development Goals. Hij pleit er dan ook voor dat de 17 SDGs het leitmotiv moeten zijn voor het vakgebied.  Om die SDGs te  realiseren is samenwerking met andere disciplines essentieel. Wat Johan belangrijk vindt is dat er wordt onderkend, ook door bodemkundigen, dat de bodem deel uitmaakt van het systeem ‘bodem- water-plant-atmosfeer’. Pas dan kan samenwerking volledig worden benut.

Verder gaat Johan in op de link tussen de wetenschap en de praktijk en de eisen die dit stelt aan de weteschappers. Bodemkundigen moeten:

  • lobbyen voor geld
  • samenwerken met alfa- en gamma-wetenschappers
  • gevoel hebben voor ontwikkelingen in de samenleving en binnen het beleid
  • moeten gevoel hebben voor timing

zodat ze op het juiste moment hun kennis inbrengen. En daarvoor moeten bodemkundigen meer doen dan alleen data aanleveren.

Het interview sluit af met het leukste aan 50 jaar bodem en een kleine blik op de bodemkundige over 50 jaar.