Impressie Soils2Meet


Op 7 juli opende Soils2Meet voor de eerste keer haar deuren. Het was een inspirerende bijeenkomst.

Soils2Meet stond deze editie in het teken van TerrAgenda en vond plaats in de Schouwburg van Dordrecht met dank aan de gemeente Dordrecht.

Coen Bernoster van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid pitched over de manier waarop de omgevingsdienst in haar werkgebied het gesprek over een integrale benadering over de bodem op gang heeft gebracht. Het heeft geleid tot De Gegronde boeken en een duidelijk verzoek aan de ruimtelijke ordenaars: betrek bodem zo snel als mogelijk en je zult daar geen spijt van krijgen!

Maartje van Meeteren pitched namens Rob Mank van de gemeente Dordrecht over de bodemvisie van de gemeente en hoe de gemeente nu aan de slag is met de kansen en oplossingen, die de ondergrond biedt voor klimaatadaptatie.

Anneke van Veen van the Climate Miles pitched over kinderboerderijen die de ideale plek zijn voor gemeenten om veel mensen te bereiken. Kinderboerderijen hebben verbindingen met scholen, bedrijven en overheden. Zij vormen daarmee een ideale plek om goed water- en bodembeheer onder de aandacht te brengen.

Met tien leuke en inspirerende pitches:

  1. Grondgezond door grond. Arno Duijvesteijn, Grondgezond groep
  2. ‘De juiste voeding voor je composthoop? Regel het via internet'. Martine Groenewegen, De Klik Biomassa DHZ
  3. Startup voedselbossen in Friesland. Anastasia Limareva, Voedselbos Leeuwarden
  4. Nederlandse opleiding tot compostmeester staat in de startblokken.  Caroline de Vlaam, Compost Club
  5. Omgevingswet, bodemonderzoek eenvoudiger en beter. Anton Roelofzen, DCMR
  6. ‘Lasting fields', één centraal aan- en afvoersysteem - met lichte robots – die de grond weinig schade aanbrengt. Wim Steverink, Steverink techniek,
  7. Toegang tot land. Steunpunt Drechtstadsboer professionaliseert duurzame stadslandbouw , schaalt de korte voedselketen op en bouwt aan een hechte stad-land relatie. Robert Klaassen, Steunpunt Drechtstadsboer.
  8. Maak van je eigen GFT afval waardevolle compost. Ook in de stad!  Ireen Laarakker, Het Compostgilde
  9. 3D-Ordening in de Zuid-Hollandse praktijk. Duurzaam, veilig en efficiënt gebruik van bodem en ondergrond. Werncke Husslage, Omgevingsdienst Zuid- Holland Zuid
  10. Kunstmest bestaat niet. Of het is mest. Of het zijn mineralen, of het is vulling. Wilbrord Braakman, Wilbrord-nature

Soils2Meet komt dit jaar terug

We laten je zsm weten waar en wanneer. Als je tips of suggesties hebt voor verbetering, horen we dat graag via liesbet.dirven@bewustbodemgebruik.nl.