Joris Lohman


Geboren in hartje Amsterdam, raakte Joris Lohman tijdens zijn studie politicologie gefascineerd door de complexiteit van het voedselsysteem en de impact die onze manier van consumeren en produceren heeft op de wereld om ons heen.

Geïnspireerd door de Slow Food beweging raakte Joris betrokken bij de Youth Food Movement (nu Slow Food Youth Network) en richtte hij het Food Film Festival op. Van 2012 tot 2014 gaf hij leiding aan de Youth Food Movement, eerst als voorzitter en later als directeur. Zijn missie aan het roer bij de YFM was de stadse ‘foodie’ in contact te brengen met de mensen die ons eten maken. In 2015 organiseerde hij een vierdaagse conferentie in Milaan, We Feed the Planet, waarbij 2.500 jonge boeren en voedselprofessionals afkomstig uit 90 landen uitgedaagd werden met innovatieve ideeën te komen. Sinds 2016 is hij, samen met (eveneens) oud-YFM directeur Joszi Smeets begonnen aan een nieuw avontuur: Food Hub. Ook is hij Tafelverbinder Landbouw- en Landgebruik voor KEK, de Klimaatkoepel van young professionals die meewerken aan de totstandkoming van het Klimaatakkoord.

Met Food Hub organiseert hij veranderingstrajecten en opleidingen voor professionals door het hele land, is hij een van de drijvende krachten achter Flevo Campus, startte hij de Food100 en adviseert hij o.a. het Ministerie van LNV en het Ministerie van Buitenlandse Zaken over duurzaam voedsel.

Youth Food Movement

The YFM, nu Slow Food Youth Network (SFYN), is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. SFYN is onderdeel van het wereldwijde Slow Food netwerk. Joris is nog steeds actief als bestuurslid van deze internationale organisatie. Activiteiten zijn o.a. de jaarlijks terugkerende SFYN Academie en het Food Film Festival. SFYN probeert op verschillende niveaus het voedselprobleem aan te pakken, ze zitten om de tafel met de overheid en schrijven regelmatig stukken voor Trouw.

Food Hub

Food Hub helpt bedrijven en organisaties om te gaan met de veranderende wereld van voedsel en landbouw. Ze maken opleidingen, trainingen, en vernieuwende vormen van voedseleducatie. Dat kan zijn een trendtour langs vernieuwende voedselondernemers voor mensen in de bancaire sector, of het helpen van boeren met het uitwerken van nieuwe verdienmodellen. Ook ontwikkelden ze samen met YFM een minor ‘Voedseltransitie’ aan de Aeres Landbouwhogeschool.

Food hub is in 2017 gestart met een nieuwe opleiding, ‘Transitie in AgriFood’. Een programma voor food professionals waarin we je een overzicht van het voedsellandschap geven door je mee op reis te nemen, je tools en handvaten te geven om nieuwe kennis te vertalen naar jouw praktijk, bijgestaan door persoonlijke begeleiding van coaches die op dit moment impact maken op ons voedselsysteem.

Duurzame (jonge) 100

Joris Lohman werd in 2013, 2014 en 2015 verkozen in de Trouw Duurzame 100, de lijst van meest invloedrijke personen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Nu maakt hij al een aantal jaren deel uit van de jury. Ook staat hij al jaren in de lijst van 100 Duurzame Jonge Koplopers.

Wat hij graag met u wil delen

Het boek Changing the Food Game van Lucas Simons. Om de wereld te voeden, moet de voedselproductie verdubbeld worden. In de komende 40 jaar moet er wereldwijd meer voedsel geproduceerd worden dan in de afgelopen 6000 jaar bij elkaar. Lucas Simons stelt dat die uitdaging alleen opgelost kan worden door middel van een ‘effectieve markttransformatie’.