Fransjan de Waard


Duurzaam voedsel is zijn voornaamste aanvliegroute. Daaromheen verzint en organiseert hij van alles voor zowel stad als platteland. Met zoveel mogelijk verschillende partijen.

Fransjan de Waard is sinds de verschijning van het Brundtland-rapport in 1987 bezig met het vormgeven van duurzaam landgebruik, en opereert vanaf 1993 als zelfstandige vanuit De Waard Eetbaar Landschap in de voorhoede van de voedseltransitie. De Waard Eetbaar Landschap is het voertuig van Fransjan de Waard voor het schaamteloos aanwakkeren van een waardevolle toekomst voor iedereen, via tekst, concept & organisatie in permacultuur, duurzaam groen & innovatie.

Dankzij zijn studie tropische bosbouw waren voedselbossen met hun diversiteit en ecologische robuustheid het ultieme referentiekader, en vormde ook de agroforestry een waardevolle belofte; zijn vroege kennismaking met de permacultuur voegde daar de ontwerpdimensie aan toe. In 1996 introduceerde hij het concept van voedselbossen in zijn boek Tuinen van Overvloed– permacultuur als inspiratie voor een duurzaam leven op Aarde, dat met twee heruitgaven het standaardwerk voor de permacultuur in het Nederlandse taalgebied werd.

In 2012 kreeg De Waard een Groen Lintje voor zijn inzet voor de stadslandbouw en voedseldemocratie. Hij maakte de internationaal bekroonde film Bodemboeren, en haalde ter inspiratie 's werelds 'meest innovatieve boer' Joel Salatin naar Nederland. Hij woont in de zelfgebouwde ecologische Aardehuis-wijk in Olst, en bouwt ook daar mee aan een regionaal voedselsysteem.

Fransjan de Waard schrijft een blog ‘Thuis op Aarde’ en is gelieerd aan:

  • Compostgilde / Netwerk dat lokaal composteren wil bevorderen
  • Aardehuis / Ecologische zelfbouwwijk in Olst met composttoiletten
  • Bodemboeren / Maker bekroonde documentaire Bodemboeren

​• St. Zwart Goud Opleiding Compostmeesters

Stichting Voedselbosbouw

Fransjan de Waard is mede oprichter van de Stichting Voedselbosbouw (VBNL). De ontwikkeling van een groot voedselbos in Almere Oosterwold, in het kader van het programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland, vormde de directe aanleiding voor de oprichting van de stichting VBNL.

De stichting staat voor ontwikkeling en exploitatie van nieuwe en bestaande voedselbossen in Nederland ten behoeve van een duurzame voorziening in behoeften van de vruchtgebruikers van deze voedselbossen, nu en in de toekomst, hier en elders. Dit ter bevordering van een duurzame voorziening in behoeften aan lekker en gezond lokaal voedsel, vitale natuur, aantrekkelijk landschap en nog veel meer.

VBNL is éen van de ondertekenaars van de Green Deal Voedselbossen. Samen met 20 andere partijen hebben zij hun intenties voor de verdere ontwikkeling van de voedselbosbouw in Nederland officieel gemaakt.

Duurzame 100

Fransjan de Waard staat op nummer 49 in de Duurzame 100 2018 van het dagblad Trouw. De jury zegt het volgende: “Hij zet zich al sinds 1990 in voor de transitie naar een duurzaam voedselsysteem, toch staat Fransjan de Waard dit jaar voor het eerst in de Duurzame 100. Hij is landbouwkundig ingenieur en gelieerd aan allerlei organisaties en stichtingen die zich inzetten voor een samenleving waarin we meer composteren, anders met ons voedsel omgaan en duurzame keuzes maken. Vanuit zijn eenmanszaak De Waard Eetbaar Landschap praat hij in het hele land mee over deze onderwerpen en zit hij aan tafel bij beleidsmakers.”