Bodemschatten


Tijdens deze workshop belichten we vanuit verschillende invalshoeken de kansen en vragen uw creatieve inzicht en kennis om deze kansen te vermenigvuldigen.

Workshop voorzitter: Tom Bade

Pitch: -

We hebben de afgelopen decennia veel uit onze bodem gehaald en de tijd is daar om haar weer een aantal schatten terug te geven. Maar hoe kunnen we dat doen? Bedrijven en systemen zijn nog ingericht op het verwerken van organisch materiaal en slib waarbij de kansen die in deze materialen zitten niet optimaal benut worden. Hoe gaan we de kracht en kennis van individuele bedrijven en system gebruiken om deze materialen beter te benutten en onze bodem weer verrijken?

Tijdens deze workshop belichten we vanuit verschillende invalshoeken de kansen en vragen uw creatieve inzicht en kennis om deze kansen te vermenigvuldigen.

Centrale vraag:
Mogelijkheden voor verbetering van bodemkwaliteit

Effecten van verhoging organisch stof gehalte (Bodem-cookies:  Brickz, een product op maat uit gedroogd slib, biomassavezels en schimmels (Tom Bade)

Compost, positionering van composteringsbedrijven

Belemmeringen waar men tegen op loopt (‘ontdoener’, verwerker, gebruiker)

Concept agendapunt:
Bewustwording /uitdragen van de biomassa – keten voor bodemverbetering en een ieders rol /positie daarin plus de noodzaak voor goede afstemming binnen de keten.

Aanpassing van de wetgeving rondom compost/cookies : het is grondstof, geen afval

Bewustwording binnen de branche: het is grondstof, geen afval…………………

Werkvorm:
Voor de workshop willen we de opzet gebruiken die bij OASE is gevolgd: starten met 3 korte pitches en dan met een world cafe opstelling aan diverse tafels (met diverse stellingen of standpunten) waarbij de bezoekers kunnen rouleren………………………..